Φόλες

Βήματα για την αντιμετώπιση φόλας.

Όταν είμαστε σίγουροι ότι το σκυλί μας έχει καταπιεί φόλα και ακολουθούν τα συμπτώματα (σπασμοί των μυών, σιελόρροια, αφροί από το στόμα,διάρροια,συστολή κόρης ματιού) πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στα παρακάτω βήματα.

  1. Αν ο σκύλος μας έχει τις αισθήσεις του,του χορηγούμαι fintalon εμετικό(ενέσιμη μορφή)ανάλογα με το βάρος του, που έχουμε ήδη προμηθευτεί από τον κτηνίατρό μας,που προκαλεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμετό. Εάν δεν έχουμε λίγο χλιαρό νερό αραιωμένο με αλάτι ή χλιαρό νερό αραιωμένο με μουστάρδα (δεν είναι τόσο γρήγορο και αποτελεσματικό όσο το fintalon).
  2. Mετά τον εμετό χορηγούμαι το αντίδοτο που είναι Ατροπίνη για φόλες ,σε ενέσιμη μορφή και δοσολογία ανάλογη των κιλών του ζώου(χορηγείται υποδόρια κάτω από το δέρμα,  ενδομυικά (μπούτι-πόδι ζώου) ή ενδοφλέβια)  και αν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο (Αιμορραγικά επεισόδια όχι άμεσα ορατά), βιταμίνη και αφού του έχουμε προκαλέσει πρώτα εμετό , με τους παραπάνω τρόπους.

Αν ο σκύλος μας μυρίσει εισπνεόμενη φόλα(οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα) με συμπτώματα τρέμουλο αστάθεια,πρέπει άμεσα να τον μεταφέρουμε στον πλησιέστερο κτηνίατρο,αν αυτό δεν είναι εφικτό και αν έχει τις αισθήσεις του,ακολουθούμε τα ίδια βήματα πρόκληση εμετού με εμετικό σιρόπι και αντίδοτο (θεική ατροπίνη)για δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά.

3. Επισκεπτόμαστε το γρηγορότερο έναν κτηνίατρο.