- Ποιά είναι η διαδικασία της υιοθεσίας
Αφού καταλήξετε στο ζωάκι που σας ενδιαφέρει για υιοθεσία ή στην υιοθεσία γενικότερα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τη φόρμα Αίτησης Υιοθεσίας. Είναι ουσιαστικά μια πρώτη επικοινωνία μας για να μπορέσετε να καταλάβετε κι εσείς τι είναι απαραίτητο για την ευζωία του ζώου κι εμείς τι από αυτά είστε διατεθιμένοι να του προσφέρετε. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί σας για να μιλήσουμε αναλυτικότερα και να σας ενημερώσουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υιοθεσία.
Όταν το ζωάκι που επιλέξατε έρθει στο χώρο σας, θα κάνουμε το συμβόλαιο υιοθεσίας του και υποχρεούστε να το τσιπάρετε στο όνομά σας, σύμφωνα με το νόμο 4039/12.
Στόχος μας είναι οι υπεύθυνες, συνειδητοποιημένες υιοθεσίες ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι, αφού μια λάθος υιοθεσία μπορεί να αποθαρρύνει ακόμα και κάποιον που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός σκυλογονιός. Πρόθεσή μας είναι να σας στηρίξουμε όπως μπορούμε ώστε η υιοθεσία να είναι επιτυχημένη και να έχουμε μια καλή επικοινωνία, πάντα με κέντρο την ευημερία του ζώου και την αρμονική σας συνύπαρξη. Πολλοί ακούγοντας τον όρο συμβόλαιο υιοθεσίας νομίζουν πως θα κάνουμε ελέγχους στα σπίτια τους μέσα στη νύχτα ή κάθε μέρα, όμως κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Το συμβόλαιο υιοθεσίας είναι μια πράξη αμοιβαίας αναγνώρισης της κατάστασης του ζώου και των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.

Η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια πράξη ευθύνης. Ο νέος κηδεμόνας πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό κι όχι να δρα παρορμητικά επειδή είδε κάποιο χαριτωμένο μικρό κουταβάκι ή γατάκι και κινητοποιήθηκαν μέσα του συναισθήματα τρυφερότητας. Ούτε είναι η υιοθεσία ευκαιρία να κάνει κανείς δώρο ένα ζωάκι σε κάποιον άλλο, γιατί απλά το ζώο δεν είναι αντικείμενο.
Οφείλω να σκεφτώ λοιπόν:
α) αν έχω χρόνο ν’ ασχοληθώ με μια ζωή ακόμα που έρχεται ως μέλος της οικογένειας μου και χρειάζεται την φροντίδα μου για τα επόμενα 15-20 χρόνια
β) αν πραγματικά θέλω να στηρίξω μια ζωή που με έχει ανάγκη ,
γ) αν τα οικονομικά μου μου επιτρέπουν να του εξασφαλίσω τα απαραίτητα και
δ) αν έχω τον χώρο που θα χρειαστεί.
Μια υιοθεσία που δεν έγινε είναι καλύτερη από μια λάθος υιοθεσία.
Αν πραγματικά όμως θέλω να προσφέρω αγάπη και να εισπράξω αντίστοιχα συναισθήματα τότε θα βρω τον τρόπο να ξεπεράσω τα όποια μικροπροβλήματα.
Αν έχω καταλήξει ότι θέλω να αναλάβω ένα κατοικίδιο , τότε σαφώς θα πρέπει να επιλέξω την υιοθεσία από την αγορά . Η αγορά κατ’ αρχάς επιτρέπεται, αλλά μόνο από επίσημους εκτροφείς όχι από τον κάθε έναν . Βέβαια τα ημίαιμα είναι αποδεδειγμένα πιο ανθεκτικά κι έξυπνα αφού είναι τα καλύτερα γονίδια από τους δύο γονείς που μεταφέρονται, άρα διαρκώς βελτιώνεται το γενετικό υλικό. Οι πολλές προσμίξεις των «ρατσάτων» έχουν οδηγήσει σε προβλήματα που πλέον έχουν γίνει δεδομένα ( π.χ. αρθριτικά στα λυκόσκυλα).
Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε κάποια συγκεκριμένη ράτσα θα πρέπει να απευθυνθεί σε επίσημο εκτροφέα και μόνο, αλλιώς διαιωνίζει το θεσμό των puppy mills, κι αυτό μόνο φιλοζωική πράξη δεν είναι.
Στην χώρα μας τα αδέσποτα είναι πάρα πολλά, εξαιτίας κυρίως της άρνησης των ιδιοκτητών δεσποζόμενων για στείρωση. Η στείρωση είναι μια διαδικασία που βοηθάει το ζώο μας να παραμείνει υγιές για περισσότερα χρόνια και δεν συγκρίνεται με τα ανθρώπινα μέτρα συναισθηματικής πράξης. Με μια υιοθεσία συμβάλλω και εγώ στο να μειωθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα που υπάρχουν στους δρόμους.
Στατιστικά η ζωή ενός ζώου στους δρόμους δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα πρέπει να λάβω υπόψιν μου τον ρυθμό της ζωής μου και για ποιο λόγο θέλω ν αποκτήσω ένα σκύλο. Αν το θέλω για δώρο στα παιδιά μου, στο φίλο μου ή σε κάποιον γνωστό, ίσως καταλήξει να παραμεληθεί σε λίγο καιρό και να μείνει στα αζήτητα, οπότε καλύτερα να επιλέξω ένα λούτρινο. Αν όμως θέλω να τους προσφέρω την δυνατότητα να αναλάβουν μια υπευθυνότητα και να διδαχθούν από αυτήν την φιλία την καλοσύνη και κυρίως την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τότε θα σώσω μια ζωή και θα μοιραστώ στιγμές χαράς και παιχνιδιού μαζί τους.
- Αν ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω είναι αρκετός τότε ένα νέο, μεγαλόσωμο και ενεργητικό σκυλί είναι μια καλή επιλογή. Τέτοια σκυλιά είναι κυρίως τα νεότερα από ένα έτος σκυλιά .
- Αν είσαι μόνος -η και θέλεις ένα ζώο συντροφιάς που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, δεν είναι πάντα το κουτάβι το ιδανικό, κυρίως όταν κάποιος λείπει πολλές ώρες και δουλεύει. Σημασία δεν έχει το μέγεθος αλλά η ενέργεια-μπορεί να έχεις ένα σκυλί 40 κιλά που να βαριέται να κουνηθεί άρα είναι πιο κατάλληλο για διαμέρισμα από ένα υπερδραστήριο μικρόσωμο.
- Γενικότερα, τα ενήλικα σκυλιά και τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερη ενέργεια και είναι τα πλέον ιδανικά για τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής που δεν αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο.
- Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και να είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν τα σκυλιά προς υιοθεσία και σε αυτό που μας προτείνουν. Πολλοί στη σκέψη ενός σκύλου ονειρεύονται ένα λαμπροντόρ,όμως πόσοι μπορούν όντως να ανταπεξέλθουν στην έντονη ενέργειά του;

- Γιατί να υιοθετήσω ένα κυνηγόσκυλο;
Τα σκυλιά κυνηγετικής ράτσας αποτελούν την πλειοψηφία του συνόλου των σκύλων, τα οποία βρίσκονται στα καταφύγια. Είναι συνηθισμένη η εικόνα υποσιτισμένων κυνηγόσκυλων να προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες, μετά την εγκατάλειψή τους σε βουνά και ερημιές, επειδή πια δεν είναι αποδοτικά στο κυνήγι. Αυτοί οι σκύλοι δεν πρέπει να θεωρούνται μαζικοί σκύλοι δεύτερης κατηγορίας, “αναλώσιμα εργαλεία” με μοναδικό λόγο ύπαρξης να κυνηγούν. Είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες, δραστήριοι, εκπαιδεύονται εύκολα και είναι πάντα πρόθυμοι για παιχνίδι και βόλτες. Υιοθέτησε ένα κυνηγόσκυλο και δείξε του πως δεν υπάρχει μόνο η εγκατάλειψη , η αδιαφορία και η κακομεταχείριση αλλά η αγάπη, οι ωραίες στιγμές, η φροντίδα και το παιχνίδι. Να είσαι σίγουρος πως αν θες να δώσεις αγάπη αυτά τα σκυλιά που έχουν υποφέρει θα σου στην επιστρέψουν τριπλάσια .
- Γιατί να υιοθετήσεις ένα σκυλί με καλαζάρ;
Η Λεϊσμανίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από το πρωτόζωο του γένους Leishmania. Η νόσος μεταδίδεται μέσω ζώων φορέων και απαιτεί έναν ενδιάμεσο ξενιστή. Στην λεκάνη της Μεσογείου ο ενδιάμεσος αυτός ξενιστής είναι οι θηλυκές σκνίπες του γένους Phlebotomus. Δύο είναι οι κύριες κλινικές μορφές της νόσου στον σκύλο: η εντοπισμένη, Δερματική/Βλεννογονοδερματική Λεϊσμανίαση και η γενικευμένη, διάχυτη, Σπλαχνική Λεϊσμανίαση (ή αλλιώς γνωστή ως Kala azar). Κάθε ζώο με επιβεβαιωμένη μόλυνση και συμβατή κλινική συμπτωματολογία θα πρέπει να υποβάλλεται το ταχύτερο δυνατό σε εξειδικευμένη θεραπεία (καθημερινά). Η νόσος είναι δυνητικά θανατηφόρος και τα μολυσμένα ζώα υποφέρουν κυρίως από τις δευτερογενείς επιπλοκές (με κυριότερες τις μόνιμες βλάβες στους νεφρούς) παρά από την ίδια την λοίμωξη. Όπως καταλαβαίνεις ένα τέτοιο σκυλί χρειάζεται καθημερινή φροντίδα από κάποιον , ώστε να μπορεί να κάνει τη θεραπεία του και να βελτιωθεί η υγεία του. Γι’ αυτό σε έχει ανάγκη περισσότερο από οποιοδήποτε σκυλί , γιατί χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια , δύσκολα θα καταφέρει αν επιβιώσει. Είναι καλύτερο να ζει σε ένα σπίτι , νιώθοντας μέλος μιας οικογένειας παρά σε ένα καταφύγιο ή στο δρόμο. Εάν είσαι αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος ότι θες να βοηθήσεις ένα σκύλο σε ανάγκη, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.
- Γιατί να υιοθετήσω ένα ζώο μεγαλύτερης ηλικίας;
Τα ζώα σε προχωρημένη ηλικία έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη την αγάπη και την φροντίδα μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας είναι συχνά παραγκωνισμένα στα καταφύγια με ελάχιστες πιθανότητες υιοθεσίας. Η πρώτη σκέψη ίσως είναι πως δεν θα ζήσει πολλά χρόνια μαζί σας, όμως τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Ο χαρακτήρας του ζώου έχει ήδη διαμορφωθεί και ξέρεις αν ταιριάζει στο τρόπο ζωής σου ή όχι. Το τελικό του μέγεθος έχει διαμορφωθεί και ξέρεις εάν μπορείς να αντεπεξέλθεις. Συνήθως ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται στη βόλτα με λουρί και να μην λερώνουν μέσα. Είναι χαμηλής ενέργειας , άρα δύσκολα θα κάνουν ζημιές στο σπίτι , θα προτιμούν να χαλαρώνουν στο “κρεβάτι τους” και να παίζουν λιγότερες φορές σε σχέση με ένα μικρής ηλικίας ζώο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ζώο να γεράσει όμορφα και να πάρουμε μαθήματα και για τη δική μας τη ζωή από αυτή την εμπειρία. Μπορεί να ταιριάζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε στη ζωή σας ένα ζώο μεγαλύτερης ηλικίας. Δώστε του μια ευκαιρία.
- Γιατί να υιοθετήσω ένα ζώο με αναπηρίες;
Τα ζώα , τα οποία γεννήθηκαν ή απέκτησαν κάποια αναπηρία μετέπειτα σίγουρα δεν υστερούν σε σχέση με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Ένα ζώο μη αρτιμελές, κουφό ή τυφλό μαθαίνει να κινείται αυτόνομα στο χώρο του με σχετική ευκολία , προσαρμόζεται στον νέο τρόπο ζωής του ,θα τρέχει και θα παίζει γρήγορα χωρίς να το προβληματίζει η όποια ιδιαιτερότητά του και σίγουρα δεν είναι λιγότερο ικανό να παρέχει συντροφιά, αγάπη και αφοσίωση. Πολύ δύσκολα θα υιοθετηθεί ένα ζώο με ειδικές ανάγκες , και δυστυχώς συχνά η επιλογή θα είναι ευθανασία ή η εγκατάλειψη. Όμως, η ιδιαιτερότητα αυτών των ζώων δεν πρέπει να μας αποτρέπει να γίνουν μέλος της οικογένειας μας . Αξίζουν τον θαυμασμό μας για την δύναμη και τη θέληση τους για ζωή. Το να υιοθετήσεις ένα ζώο , το οποίο έχει παλέψει τις αντιξοότητες που του έτυχαν και έχει στεφθεί νικητής στον αγώνα της ζωής ίσως να μπορεί να σε κάνει καλύτερο .