Παίρνουμε τα σκυλιά μας στην παραλία ;

Τα τελευταία χρόνια οι εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ φιλόζωων και μη για το αν πρέπει ζώα συντροφιάς όπως σκύλοι να συντροφεύουν τα αφεντικά τους στην παραλία,με τους πρώτους να διεκδικούν αυτή την καλοκαιρινή απόδραση παρέα με τα φιλαράκια τους(με ένα μικρό ποσοστό όμως που δεν τηρεί τους ‘’κανόνες’’)και τους 2ους να μην το διαπραγματεύονται κάν.Ας δούμε λοιπόν τα δικαιώματα αλλά κ τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε φιλόζωος.

1)Βάση του νόμου 4039/12 επιτρέπεται η παρουσία κατοικιδίων στην παραλία αρκεί να τηρούνται οι προυποθέσεις,πρέπει να τονίσουμε εδώ πως υπάρχει σχετική εγκύκλιος του λιμενικού που το απαγορεύει,δεν υπερτερεί του νόμου όμως.

2)Ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και να φέρει ηλεκτρονική σήμανση,θα πρέπει δε, να έχετε μαζί σας στην περίπτωση που ζητηθεί,ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας του.

3)Άμεση απομάκρυνση περιττωμάτων εφόσον ο σκύλος σας ,αφοδεύσει στην παραλία,το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 100 ευρώ(κάτι που ισχύει και στην πόλη φυσικά)

4)Ο σκύλος σας,θα πρέπει να βρίσκεται υπό την επιτήρησή σας,ιδανικά δεμένος δίπλα σας,όταν δεν κολυμπάτε ώστε να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους..

5)Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται το κολύμπι ζώων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές,στην περίπτωση που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί θα πρέπει να απομακρύνεται το σκυλί σας από τη θάλασσα και ΟΧΙ από την παραλία.

6)Μετά το κολύμπι αγαπημένη συνήθεια των αγαπητών μας τετράποδων είναι και το τίναγμα,θα πρέπει λοιπόν ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης,να μεριμνήσετε αυτή η συνήθεια να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.

7)Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να έχουν τους τετράποδους φίλους τους στην παραλία ,θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την κοινωνικοποίηση τους και τη βασική εκπαίδευση ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.

8)Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,με τις ώρες που θα προτιμήσουν να πάνε στη θάλασσα με το κατοικίδιό τους,γιατί μπορεί οι περισσότεροι σκύλοι να τρελένονται με τη θάλασσα και το παιχνίδι αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη.Γι’αυτό ιδανικές ώρες είναι νωρίς το πρωί και το απόγευμα.Φροντίζουμε να έχουν τον απαραίτητο ίσκιο αλλά και φρέσκο νεράκι πάντα στη διάθεσή τους.

9)Οι σκύλοι λόγω ανατομίας και κατασκεύης είναι αδύνατον να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν στη θάλασσα,αντίθετα με τους ανθρώπους!!

Πολύ σημαντικές πληροφορίες ,που θα πρέπει να τηρούνται ώστε το καλοκαίρι η αγαπημένη εποχή πολλών να κυλήσει ευχάριστα και χωρίς προβλήματα για εσάς και το κατοικίδιό σας.Καλές Βουτιές !!