Κακοποίηση : ενεργητική και παθητική

Τι κάνουμε ; 

Κακοποίηση δεν αποτελεί μόνο κάθε πράξη βίας που ασκείται πάνω στο ζώο(ξύλο,κρέμασμα,ακρωτηριασμός κ α ),αλλά και η παθητική που δυστυχώς συναντάμε σε κάθε γειτονιά(ζώα δεμένα και παρατημένα σε μπαλκόνια-κτήματα,δεμένα με πολύ μικρό μήκος αλυσίδας,χωρίς νερό,τροφή,καθόλου άσκηση,χωρίς καμία περίθαλψη.(ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4039/12)

Για όλα τα παραπάνω μπορούμε να δώσουμε λύση,ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής τους.

Τα βήματα είναι απλά και είναι τα εξής:

  1. Σε περίπτωση παθητικής κακοποίησης καλό είναι να έχετε φωτογραφίσει το ζώο και το χώρο που διαμένει,όπου θα φαίνεται και η ημερομηνία λήψης,εάν είναι εφικτό,είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα.Έτσι πιστοποιείται μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται και σε καμία περίπτωση δεν ήταν τυχαίο γεγονός κατά τον έλεγχο.
  2. Στην περίπτωση που είναι γνωστός σας μπορείτε ευγενικά να του εξηγήσετε πως ένα ζώο δεν πρέπει να ζεί σε τέτοιες συνθήκες και πώς θα μπορούσε να τις αλλάξει.
  3. Να έρθετε σε επαφή με την Φιλοζωική της περιοχής σας,ώστε να του γίνει σύσταση.
  4. Αν δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω,θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για έγγραφη επώνυμη καταγγελία,θα προσκομίσετε τις αποδείξεις(φωτογραφικό υλικό) και θα ζητήσετε αστυνομικό έλεγχο.Να ζητήσετε επίσης αριθμό πρωτοκόλλου.
  5. Αν η κατάσταση ακόμα και μετά τον έλεγχο παραμένει η ίδια ή έχουμε ταυτόχρονα κακοποίηση (ξύλο,κλάματα ζώου)και απειλείται η ζωή του και στις 2 περιπτώσεις θα μεταβείτε στο αστυνομικό τμήμα και θα υποβάλλετε άμεσα μηνυτήρια αναφορά,ώστε να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη αδίκημα αυτεπάγγελτα διωκόμενο.(Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν θα καταθέσετε εσείς το παράβολο των 100 ευρώ, τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα).Πάντα προσκομίζοντας φωτογραφίες αλλά και διατηρώντας το δικό σας αρχείο.
  6. Στην περίπτωση του ‘’συμβαίνει τώρα’’ και είστε μάρτυρας καλείτε άμεσα την αστυνομία και ζητάτε να έρθει περιπολικό στο σημείο ,όπου θα υποδείξετε τον δράστη.
  7. Τέλος αν βρείτε νεκρό ζώο από φόλα,φωτογραφίζετε,απομακρύνετε τη φόλα,για ευνόητους λόγους αλλά και για να ζητήσετε να εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία.Μπορείτε να κάνετε άμεσα μήνυση κατ’αγνώστων ή αν υποπτεύεστε κάποιον (απειλή) να καταθέσετε το όνομά του.

Ο νόμος πλέον στη χώρα μας έχει αλλάξει,αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί και συνεχίζουν να κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά,οι χρηματικές ποινές για κακοποίηση ξεκινούν από 5000 έως και 30000 ευρώ ανά ζώο και με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 1έτους.

Μιλήστε αν χρειαστεί,ο νόμος είναι με το μέρος μας.  

Εμείς είμαστε η φωνή τους.