Εθελοντισμός

  • Η σημασία του Εθελοντισμού

Εθελοντισμός είναι ο χρόνος  και η ενέργεια  που προσφέρει κάποιος αφιλοκερδώς για οποιονδήποτε ευγενή σκοπό.  Η έννοια του ενεργού πολίτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εθελοντισμό αφού δεν υπάρχει ριζικότερος τρόπος αλλαγής από την άμεση δράση. Σε μια χώρα που οι κοινωνικές δομές υπολειτουργούν, όπως η δική μας, η ανάγκη του εθελοντισμού είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τα καμμένα δάση, τα ζώα που βασανίζονται, τα παιδιά που κακοποιούνται, οι ηλικιωμένοι που παραμελούνται, η τέχνη που αιμορραγεί, όλα είναι θέματα στα οποία μπορούμε να κάνουμε αισθητή διαφορά αν θέλουμε, χωρίς να είμαστε αρμόδιοι. Ο Εθελοντισμός στη χώρα μας βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο, αφού η συχνότερη αντίδραση της πλειοψηφίας στον εθελοντή είναι πως σίγουρα από κάπου ‘τρώει χρήματα’ αλλιώς γιατί το κάνει; Για το μεγαλύτερο κομμάτι δηλαδή του πληθυσμού ο Εθελοντισμός είναι αδιανόητος σαν έννοια, πόσο μάλλον σαν εφαρμογή. Μπορείς να γίνεις εθελοντής σε οτιδήποτε νιώθεις πως σε εκφράζει, κάθε εθελοντική δράση στηρίζει ουσιαστικά και τις υπόλοιπες καθώς οξύνει την ευαισθησία και βοηθάει το σύνολο. Η κριτική σε φορείς και ομάδες, οι γκρίνια για τους αρμόδιους και οι οργισμένοι λόγοι στη σιγουριά ενός πληκτρολογίου είναι το εύκολο κομμάτι όμως δεν συντελούν  θετικά και σε κάτι τελικά. 

Το δύσκολο είναι να βγεις εκεί έξω και να αρχίσεις να μαζεύεις εσύ τα σκουπίδια που οι άλλοι πέταξαν στις παραλίες, να τρέχεις τα ζώα που άλλοι παράτησαν στο γιατρό με χρήματα που σου λείπουν, να φροντίζεις το παιδί που αυτός που έπρεπε κανονικά να φροντίζει, το χτύπησε. Δεν είναι τόσο δύσκολο ή περίεργο όσο ίσως φοβάσαι. Είναι που λείπει από την κουλτούρα μας, παρόλο που είμαστε λαός που συμπάσχει γενικότερα. Μην το φοβάσαι, τόλμα το και θα εκπλαγείς για το νέο κόσμο που θα ανοιχτεί.

                           “Γίνε η αλλαγή που θέλεις στον κόσμο” – Γκάντι

  • Πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής στο Σύλλογό μας

Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, όπου κι αν βρίσκεται, αφού χάρη στην τεχνολογία μπορεί κανείς να βοηθάει ουσιαστικά ενώ βρίσκεται στην άλλη άκρη του πλανήτη.Στον εθελοντισμό δεν είναι τόσο σημαντική η ποσότητα του χρόνου που μπορείς να διαθέσεις όσο η σταθερότητα. Μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα ένας εθελοντής που μπορεί να διαθέσει 2 ώρες την εβδομάδα αλλά σταθερά και αξιόπιστα από κάποιον που μπορεί να διαθέσει 2 ώρες την ημέρα αλλά με αμφιβολία. Λογικό είναι ξεκινώντας να μην είσαι σίγουρος για το τι μπορείς να προσφέρεις, για αυτό υπάρχει μια λίστα από την οποία μπορείς να επιλέξεις τις δράσεις που θεωρείς πως σου ταιριάζουν καλύτερα με γνώμονα το χρόνο, τις γνώσεις και τη διάθεσή σου. Στην πορεία ίσως επιλέξεις να αλλάξεις κάτι, δοκιμαστικά θα βρεις τι σου ταιριάζει καλύτερα. Αρχικά θα πρέπει να συμπληρώσεις τη Αίτηση Εθελοντή , θα την επεξεργαστούμε και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για τη συνέχεια.

Η ιστορία της Θεώνης

Η ιστορία της Χριστίνας
Η ιστορία της Stephani
Η ιστορία της Εύης
previous arrow
next arrow
Slider